beranek

Recept na velikonočního beránka

České Velikonoce jsou spojené se spoustou tradičních pokrmů. Jedním z nich je také velikonoční beránek.

Základem beránka je třené těsto, které můžeme dochucovat dalšími ingrediencemi. Paní Simona Svobodová, místopředsedkyně sdružení Hemojunior, jej připravuje s tvarohem a o svůj recept se rozhodla podělit také s našimi čtenáři.

Přejeme vám příjemné pečení a krásné prožití svátečních dnů.

Suroviny

Na přípravu těsta budete potřebovat:
4 vejce
200 g másla
250 g měkkého tvarohu v kostce
230 g moučkového cukru
300 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
6 lžic vlažného mléka
1 prášek do pečiva
kůru z citronu, která nebyla chemicky ošetřena

Všechny suroviny si připravíme s předstihem, aby při zpracování měly pokojovou teplotu.

Postup

Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a žloutky, přidáme tvaroh a dobře promícháme. Poté vmícháme vanilkový cukr, 6 lžic vlažného mléka, nastrouhanou kůru z citronu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, na závěr přidáme tuhý bílkový sníh.

Těsto nalijeme do velké beránkové formy vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme přibližně 50 až 60 minut při teplotě 180 °C.

Dobrou chuť!

beranek

Velikonoční beránek Simony Svobodové

NP-15649, březen 2021